Den lille øya midt ute på sjøen i Trondheim har blitt brukt som både kloster og festning. Nå er den et meget populær turistattraksjon og utfartssted. 

Står man på Brattøra i Trondheim og skuer utover sjøen, ser man en pussig liten øy midt ute på havet. Det er Munkholmen – en liten øy med en festning som ligger midt ute i Trondheims havnebasseng. Man kan tydelig se at det er en slags borg eller festning som preger hele øyen.

Øyen er en svært populær turistmagnet utfartssted i Trondheim. Utsalg av kunsthåndtverk og suvernirer drives på Munkholmen. Øyen er omgitt av strender og om sommeren pleier folk å dra dit for å bade. Det er et populært sjøbad og rekreasjonsområde. Det går faste båter til Munkholmen – «Munkholmbåtene». Hver time blir det arrangert guidede turer/omvisninger på Munkholmen. De skjer i samarbeid med båtturene. I tillegg blir det arrangert teater på øya.

Munkholmen ble brukt som rettersted under vikingtiden. Blant annet ble Håkon jarls og trellen Karks hoder plassert på staker her i 995. Cirka i 1028 grunnla Kong Knut den mektige et kloster her. Munkholmen er Norges eldste klosteranlegg. Etter at Norge hadde erobret Trondheim tilbake fra svenskene i 1659 ble det bygget en stor festning på øyen. Herfra beskyttet festningen byen mot flåteangrep, og fjorden var under kontroll. I 1667 ble det installert 18 kanoner på festningen. I 1674 fikk festningen sin første kommandant. På 1600- og 1700-tallet ble Munkholmen også benyttet som statsfengsel for høytstående fanger. I 1893 ble den nedlagt som festning.

Under andre verdenskrig tok tyskere over festningen som installerte seks tunge statiske kanoner her. Kommandantboligen fra 1700-tallet blir i dag brukt som serveringsstedet Munkholmen kro. Mange andre bygninger er også bevart på Munkholmen.